Midsommar. En svensk högtid. Vissa anstränger sig för att påstå att alla svenska högtider ju är importerade och att det inte finns något som är svenskt på riktigt, men vi kan lägga den diskussionen åt sidan för en stund. Svenskar kommer likafullt att fira midsommar i dag.

Jag är inte så värst traditionsbunden. Frånsett egen inlagd sill, en snaps och köttbullar kommer denna dag passera tämligen obemärkt förbi i mitt hushåll. Utanför faller regnet och jag är rätt nöjd med att vara hemma och se en bra film, fortsätta läsa Goebbels-biografin och bestiga några klippor i Tomb Raider.

Men jag kan en dag som denna inte låta bli att tänka på hur Sverige håller på att förändras. Många uppmärksammar det inte då de inte bor i de områden där förändringen går som snabbast. De ser inte hur hela stadsdelar stöps om, hur samhällsservicen dras in, hur arbetslösheten biter sig fast och hur radikaliseringen breder ut sig.

I samma veva som jag önskar glad icke-exkluderande, genuscertifierad och intersektionell midsommar till er alla vill jag tipsa om dagens måsteläsning. Trots att den är deprimerande (det finns ju ändå drycker att ta till).

Jag ger er Mohamed Omar (läs hela texten här):

Jag bor i Gottsunda, i folkmun kallat ”Brottsunda”, ett sådant ”utanförskapsområde” som Ullenhag och hans vänner varit med om att skapa. I intervjun med Ullenhag tar Neuding upp hur männen tagit över Rinkeby torg. Det är så verkligheten ser ut. Även i Gottsunda. Gå till Gottsunda centrum en måndag klocka tio – det är fullt med män från Afrika och Mellanöstern som sitter och dricker kaffe och snackar. Man snackar inte svenska. […] 

Jag bor ”där allt händer” på Bandstolsvägen, i folkmun kallad ”Banditvägen”, och från mitt fönster på andra våningen ser jag polisbilar jaga småkriminella ungdomsgäng flera kvällar i veckan. Skottlossning har förekommit. Om vi ska ha en exceptionellt hög invandring till Sverige måste vi helt enkelt bli bättre på att hand om dem. Så här kan det inte fortsätta. Eller varför inte? Ullenhag och de som nu har makt över politiken bor ju inte här och behöver inte bry sig.

Nu lite snaps.


Tidigare bloggat:
De vet inte vad de ska göra
Ett land som aldrig tar ställning
Det naiva Sverige