Oväntat men väldigt glädjande. Så kan beslutet på Kristdemokraternas riksting att KD ska utträda ur Decemberöverenskommelsen beskrivas.

Ebba Busch Thor utmålas som en förlorare i medierna, men hon såg inte alls särskilt nedstämd ut efteråt. Hennes försvar av DÖ var hela tiden ljummet och hon öppnade faktiskt upp för ett nederlag i frågan i förväg. Anna Kinberg Batra såg snarast lättad ut när hon leende berättade att hon och partistyrelsen konstaterar att DÖ är upphävd även för Moderaterna (det ska bli intressant att se de ivrigaste DÖ-försvararna från moderat håll nu).

Nu under kvällen har även övriga borgerliga partiledare konstaterat att överenskommelsen är död. Den deal mellan regeringen och Alliansen som skulle hålla till 2022 höll alltså i ungefär 10 månader. Jag undrar om inte alliansledarna egentligen tycker att det är rätt skönt att kunna ta av sig tvångströjan.

Nu varnas för ”kaos”. Men på kort sikt lär ingenting hända. Allianspartierna kommer lägga varsin budgetmotion och rösta för den. Regeringens budgetproposition kommer därför röstas igenom. Däremot kan det hända saker redan under 2016 förutsatt att Alliansen vill stärka sitt ekonomiska samarbete igen. Eller så väntar de borgerliga till nästa val.

Bara att de nu åter blir en opposition med reell makt kommer att ha en viktig psykologisk effekt både på dem själva och på den regering som åter får känna osäkerhet inför varje budgetomröstning.

Det antidemokratiska påfundet DÖ är skjutet i sank. Det kristdemokratiska fotfolket öppnade för detta genom sitt beslut. Det ska de ha all cred för. Övriga allianspartiers snabba reaktion att följa efter kan däremot göra opinionsvinsten för KD närmast obefintlig.