Stefan Löfven har suttit som statsminister i 15 månader. Han leder en historiskt svag regering som är stor i orden men inte får någonting gjort. Frågan allianspartierna måste ställa sig är om Sverige har råd med denna sammanbrottsregering i ytterligare två och ett halvt år.

Riksenheten mot korruption inleder nu en förundersökning om Margot Wallströms och Kommunals lägenhetsaffär är ett mutbrott. Det är oerhört allvarligt att sådana misstankar riktas mot landets utrikesminister.

Nu höjs röster inom Moderaterna för att rikta ett misstroendevotum mot Margot Wallström. I praktiken skulle det vara en omröstning om den sittande regeringens vara eller icke vara. Statsministern kan knappast sitta kvar om hans utrikesminister faller.

Det finns de facto en möjlighet att byta regering redan nu. Vi behöver inte vänta ända till 2018. Sverigedemokraterna har erbjudit sig att medverka till detta. Om moderatledaren Anna Kinberg Batra menar allvar med att den rödgröna regeringens politik är en katastrof för det här landet är det inte bara en möjlighet utan faktiskt en skyldighet att göra allt hon kan för att få bort regeringen illa kvickt.

Även om övriga allianspartier skulle gå med på ett misstroendevotum och därmed godkänna att Löfvens regering i praktiken faller, finns det en hel del utmaningar i ett övertagande av makten. M, KD och L behöver få C med på tåget om en gemensam politik, vilket på migrationsområdet kommer bli bekymmersamt. Därtill kommer AKB:s regering bli helt beroende av SD då deras stöd är avgörande för att alliansblocket ska bli större än de rödgröna.

Alternativet är att vänta till 2018. Det vore sämre för Sverige som land eftersom det innebär ytterligare 30 månader av handlingsförlamning, skattehöjarpolitik och sällan skådad inkompetens. Dessutom kan AKB räkna med ett ännu starkare SD efter nästa val. Kanske kommer Jimmie Åkesson rent av leda ett större parti än M då. Även detta talar för att AKB borde försöka ta över makten, och stävja SD:s tillväxt genom ett nära samarbete med partiet, innan 2018.

Anna Kinberg Batra borde därför lyssna till Finn Bengtsson och ta initiativ till samtal med övriga alliansledare för att få bort Wallström och därmed också regeringen Löfven. Så snart det bara går.

Läs även:
HAX