Moderaterna befinner sig i fritt fall i opinionen, och på torsdag väntar nästa stora mätning. Att partiledaren ifrågasätts i ett sådant läge är inte ett dugg förvånande. Moderata källor till Expressen hävdar att Anna Kinberg Batra kan komma att bytas ut redan i år. Alltså ett år före valet. Det vore unikt. Men den som tror att partiets problem löses av att byta ut chefen i toppen misstar sig.

Moderaternas kris är betydligt större än Anna Kinberg Batras tillkortakommanden som partiledare och kommunikatör. MUF-ordföranden Benjamin Dousa säger att hans känsla är att ”partiledningen inte förstår hur djup förtroendekrisen för Moderaterna är.” Förmodligen har Dousa rätt, för något krismedvetande verkar inte ha sjunkit in. Trots att M är på väg att sänka Alliansens möjligheter att bilda regering.

Att ta över efter Reinfeldt var en utmaning oavsett vem som fick jobbet. Ett decennium av avideologisering och stadig marsch mot mitten har förvirrat partiets aktiva och inte minst väljarna. Forna tiders moderater må ha varit usla på att vinna val, men alla visste vad de stod för. I dag är det betydligt mer oklart. Väljare bestraffar alltid otydlighet.

Reinfeldt filade ned kanterna och gjorde medvetet Moderaterna till ett parti som skulle ”passa alla”. På valnatten 2006 sade Reinfeldt att både nya och gamla väljare skulle känna sig hemma i Nya Moderaterna. Inget parti kan emellertid passa alla, och när M inte längre vann val tappade Reinfeldt intresset och lämnade partiet i sticket. Kvar blev en samling förvirrade partister som nu lämnades att försöka bygga upp ett varumärke igen.

Under åren som har gått sedan förra valet har det blivit uppenbart hur ideologiskt förvirrat Moderaterna är. M har alltid haft en liberal och konservativ falang, men med en partiledning som är oförmögen att samla dessa krafter och föra en konsekvent linje håller partiet nu på att klyvas. De konservativa går till SD och liberalerna attraheras av Annie Lööfs budskap.

Att avsätta Anna Kinberg Batra skulle måhända väcka lite hopp i partiet så här i elfte timmen. Men det vore knappast en lösning. Moderaterna behöver bryta med allt och alla som förknippas med Reinfeldt. Det betyder att större delen av partiledningen måste avgå.

Ett valfiasko 2018 kan vara precis vad Moderaterna behöver för ett långsiktigt tillfrisknande.