Sverige har drabbats av den största säkerhetsläckan på decennier om inte mer. Oerhört känslig information om belastningsregister, stridspiloters adresser, skyddade identiteter, hela det militära fordonsregistret, uppgifter om svensk infrastruktur och mycket annat har via Transportstyrelsen läckt till obehöriga i öst.

Ingen vet om eller hur denna information sedan har spridits vidare, men det krävs ingen livlig fantasi för att inse att det finns intresse hos utländsk makt och kriminella att köpa dylika uppgifter.

En generaldirektör har begått brott (för vilket hon får betala dagsböter på 70 000 kr) och ministrar har hållit tyst eller ljugit. Hanteringen har i bästa fall varit senfärdig. Det fattas egentligen bara en sexskandal.

Skandalen uppmärksammas än så länge främst i sociala medier och i opinionstexter. Intresset från public service har varit ganska svalt, även om de obligatoriska frågorna har ställts. De stora rubrikerna lyser med sin frånvaro, och det är ganska signifikativt att SVT väljer att toppa sina sändningar och sin hemsida med andra händelser.

Riksdagens trafikutskott extrainkallades under fredagen. Nu har oppositionen chansen att tvåla till regeringen, menar vissa. Tillåt mig le. Skandalen borde sänka förtroendet för regeringen och ge den borgerliga oppositionen vind i seglen, kan tyckas. Det finns dock två skäl till att det inte kommer att ske. Det ena har med Alliansen och det andra med svenska folket självt att göra.

Dels är det så att allianspartierna har bränt allt förtroende under åren sedan förra valet genom att vägra utmana regeringen, vägra vara en riktig opposition. Centerpartiet har rent av varnat för ”kaos” om Alliansen skulle ta över makten innan nästa val. Krutet är kort sagt blött vid det här laget.

Dels är det högst otroligt att svenska folket förstår eller bryr sig om allvaret i vad som har skett. Väldigt få intresserar sig för säkerhetspolitik och integritetsfrågor. Dessa frågor hamnar helt enkelt väldigt långt ned på människors prioritetslista, och uppfattningen att ingen kan vilja Sverige något ont står fortfarande stark.

Läckan kommer diskuteras i försvarsutskottet och KU. Men mer än lite gläfsande från allianspartiernas väldresserade knähundar lär det knappast bli tal om. Stefan Löfven och hans regering sitter säkert.

Med den information som nu har läckts till obehöriga, och potentiellt till fientliga krafter, kan vi faktiskt lika gärna lägga ned Försvarsmakten. De miljarder som därigenom sparas kan i stället läggas på ett friår för alla som inte vill arbeta. Miljöpartiet skulle därmed få åtminstone en seger under sina år i regeringen.

Nog skulle det kännas väldigt svenskt.

Läs även:
Aleksandra Boscanin