När Rättsmedicinalverket, RMV, fick i uppgift att ålderstesta många ensamkommande kom väntad kritik. Testerna var inte rättssäkra, hette det.

För en tid sedan lämnade RMV en första avstämning: 76 procent av de testade bedömdes vara över 18 år. Då var antalet ärenden få (581 stycken), nu har verket hunnit med 2 481. Andelen över 18 ligger kvar på runt 80 procent.

Siffrorna förvånar nog få. Det som återstår för kritikerna är att försöka så tvivel om metodernas tillförlitlighet och därigenom diskvalificera resultatet.

Detta är precis vad DN gör när de tillfrågar en ”expert”. Petter Mostad är docent i matematisk statistik och anser att åldersbedömningarna utgör en för stor del i det slutgiltiga avgörandet av den sökandes ärende (vi får anta att DN i dessa semestertider inte lyckades nå vare sig en bandymålvakt eller florist för att få deras syn på saken).

Mostad är emellertid långt ifrån en oberoende expert. Han är tvärtom aktivist. En snabbkoll på Facebook visar att han gillar asylaktivistsidan ”Vi står inte ut”, som kämpar för att få alla afghaner att stanna i Sverige. Vidare sökningar för oss till denna sida där han poserar tillsammans med bland andra Ensamkommandes förbund (eller ”ensamkommandos förbund”, vilket är en lite rolig felskrivning) och asyladvokaten Viktor Banke, numera aktuell med boken Andrum.

Visst går det att diskutera för- och nackdelar med de metoder som används för åldersbedömningar av påstått minderåriga asylsökande. Men att anlita aktivister, kalla dem ”experter” och hoppas att ingen märker något är att medvetet bedra sina läsare, en metod DN har förfinat till perfektion under Peter Wolodarskis ledning.

Att många ensamkommande ljugit om sin ålder är som jag tidigare skrivit Sveriges sämst bevarade hemlighet. Saken bekräftas nu av en oberoende svensk myndighet genom medicinska tester.

DN fortsätter att paddla motströms och ifrågasätta de medicinska åldersbedömningarna. När det handlar om tillförlitliga journalistiska metoder är tidningen däremot inte så nogräknad.

Tidigare bloggat:
Sveriges sämst bevarade hemlighet
Nu har jag ledsnat på er, mainstreammedier

”Experter” och ensamkommande tillsammans.