Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse och slutar twittra om politik. Detta blev resultatet av en smått bisarr historia i DN. där tidningen försöker knyta samman Bali, Nyheter Idag och Vladimir Putin.

Det handlar om en mejlväxling mellan UD och journalisten Patrik Oksanen kring en intervju med en ukrainsk människorättskämpe, som kom Nyheter Idag och sedan Hanif Bali tillkänna väldigt snabbt. Något som DN betraktade som ett bevis för att det måste ha förekommit signalspaning från främmande makt.

Putinregimen skulle alltså vara intresserad av ett möte mellan Hela Hälsinglands Oksanen och denna människorättskämpe, använda Nyheter Idag som murbräcka och sedan gå via Moderaternas Hanif Bali för att göra informationen känd på Twitter.

Ja, ni hör ju själva. Hanif Bali bad icke desto mindre oreserverat om ursäkt, och nu kommer alltså konsekvenserna efter en internutredning. (För att handla om misstänkta band till Putin gick det oväntat snabbt.) Enligt Bali är partiets förtroende för honom ”sargat”, varför han nu tar konsekvenserna av detta. För att skona partiet från ett fortsatt drev, får vi anta.

Vad har Hanif Bali gjort för fel, egentligen? Många ställer sig frågande till den stora uppmärksamheten. Ja, han missbedömde hur UD arbetar med journalister. Att hjälpa en journalist att få till stånd en intervju är, visar det sig, inget unikt arbetssätt. Och ja, Hanif Bali kunde ha varit helt öppen med hur han fick informationen från början. Men det var ingen sekretessbelagd information han spred på Twitter. UD:s mejl är offentliga handlingar. Inga formella fel har begåtts, som det brukar heta.

Trots detta känner sig alltså Hanif Bali så ifrågasatt att han lämnar partistyrelsen. Att Bali gör detta är månne inget som hans väljare kommer märka så mycket av på en gång. Däremot lär han vara saknad på Twitter. 83 000 följare är något som få toppolitiker och makthavare kan skryta med.

Den största förloraren tror jag emellertid är Moderaterna. Partiet begår ett misstag när det knuffar ut Bali i kylan. Bali är hatad av vänstern men omåttligt populär bland många moderata och borgerliga väljare på högerkanten, vilket storleken på hans följarskara på såväl Twitter som Facebook är en bra indikation på. Det ska inte uteslutas att partiet kommer tappa väljare på detta. Att vara stor på nätet har blivit allt viktigare.

Moderaterna borde ha försvarat Bali. Partiet borde ha angripit DN för att sprida insinuant dynga och kräva att tidningen backar upp dessa spekulationer med fakta. I stället lämnar de walk-over till Wolodarskis tidning, som lär fira segern med tårta.

Så vad händer nu? Mitt intryck av Bali är att han är en karriärist som dock inte har tänkt att stanna i politiken i hela sitt vuxna liv. Spekulationerna om att Bali kan tänkas byta parti kan vi nog lägga ned. Om han lämnar M lämnar han sannolikt även partipolitiken. Vilket förmodligen skulle vara en lättnad för en slugger som inte alltid vill inrätta sig i partipolitikens snäva ramar.

Genom att peta Bali åt sidan på detta sätt visar Moderaterna både att partiet saknar självförtroende att hantera mediedrev, även när de är orättvisa, och att det finns olika måttstockar för hur politiker till vänster och höger får bete sig. Hanif Bali har levt farligt länge, och sedan Ulf Kristersson tog över partiet och började efterfråga ett ”vuxet samtal” han vänstern riktat in sig på Bali än mer. Att Bali får ta emot rena dödshot mot sig och sin familj tas det sällan någon notis om.

Hanif Balis beslut att lämna är en stor seger för Sveriges vänster och grönhöger, som under lång tid har hatat honom. Nästa mål i denna kamp är redan satt: att få Bali att helt lämna politiken. Bara då kan den där goda tonen – det vill säga när hatet bara kommer från ett håll – upprätthållas.