En ung man har fått avslag efter avslag men dröjt kvar i landet och under tiden hunnit begå ett sexbrott mot ett barn. En annan ung man har under fem års tid arbetat på restaurang, försörjt sig och sin familj och inte legat samhället till last. En av dem ska utvisas. Kan ni gissa vem?

Vi kan kalla honom Wang. Han är en av många som arbetar i Sveriges otaliga asiatiska restauranger men som nu skickas ut på, som det verkar, löpande band. Jag hör om nya fall ideligen, även bland utländska studenter som själva betalar för sina studier. Själva begriper de inte varför de utvisas, ty om man arbetar och betalar för sig själv borde det väl inte finnas några skäl till avslag på förlängt uppehållstillstånd?

Men detta är en logik från fjärran land, i detta fall Kina. Inte svensk logik. Här låter vi i stället lögnare och bedragare stanna.

En asylsökande afghan som fått avslag och till och med suttit i förvar i väntan utvisning beviljas uppehållstillstånd av Migrationsdomstolen. Trots att allt runt honom borde skrika ”avslag!”. Han saknar flyktingskäl. Han har bytt identitet och namn fler gånger än vi andra byter underkläder. Därtill har domstolen vetskap om att en tingsrätt så sent som i fjol fällde honom för att ha sexuellt ofredat en 14-årig flicka.

Det anses ha inkommit nya omständigheter som talar till den sökandes fördel. Mannen har nämligen blivit kristen, och hävdar att han kommer bli dödad om han återvänder till Afghanistan (om det är en riktig död som väntar eller bara en sådan där ”psykisk” död som Fatemeh Khavari brukar prata om framgår inte).

Som bevis för mannens nya trosinriktning tas, vid sidan om prästintyg på mannens förträfflighet som kristen, hans deltagande i kyrkans aktiviteter. Ja, nog har han ”deltagit” alltid. Det var nämligen på Svenska kyrkans konfirmandläger i Söderköping som mannen ofredande flickan. Han var där som ”assistent”, inte konfirmand.

Hur en rättslig instans i Sverige kan resonera på detta sätt är häpnadsväckande. En sexualbrottsdom ligger alltså inte den unge afghanen till last när dennes rätt att stanna i Sverige beslutas.

Tingsrättsdomen ledde till ett massivt stöd i sociala medier när han bad om att få ”ta en paus” från allt det jobbiga. Stödet kom främst från kvinnor i medelåldern, och vissa av dem tog tillfället i akt att misstänkliggöra brottsoffret.

Stefan Löfven brukar säga att hans regering ”ärvde” en ohållbar migrationspolitik och att den nu lagt om den för att få ordning och reda. Detta upprepade statsministern i Ekots lördagsintervju under lördagen. Att påstå att ovanstående situation är ”ordning och reda” är ett jävla skämt.

Migrationsverket har till den 10 april på sig att överklaga till Migrationsöverdomstolen. Om så inte sker kommer Sverige att ha givit uppehållstillstånd till en sexualbrottsdömd man utan flyktingstatus. Det är svensk migrationspolitik i ett nötskal. Och, tydligen, ”ordning och reda”.

Läs även: 
Widar Andersson
Katerina Janouch om fallet med 14-åringen
Dagens integration (om afghanen i fråga)