Det är dystra toner i rapporteringen från krigets Ukraina när den fullskaliga ryska invasionen passerar tvåårsdagen. Det ukrainska folket är uttröttat och slitet efter alla bombräder och all död orsakad av sitt grannland. Många undrar nog fortfarande varför detta krig ens startade. Varför vill det så kallade broderfolket plötsligt mörda dem alla?

De ukrainska militära styrkorna lider brist på ammunition och vapensystem sedan USA:s utlovade stödpaket fastnat i den amerikanska valrörelsen, de facto hållet som gisslan av Donald Trump. Vi ser tydliga effekter av detta på slagfältet, även om de ryska framgångarna så långt är blygsamma. Det ukrainska motståndet är inte på något sätt brutet, och under 2024 kommer F-16 att sättas in i strid vilket kommer underlätta på flera sätt.

Ändå är det tvivelsutan så att Ryssland har återtagit initiativet, och detta har helt och hållet med Västs sinande stöd att göra. Sverige, Danmark, Tyskland och Storbritannien är några länder som fortsätter att bistå Ukraina. Gott så. Men det behövs mer. Mycket mer. Ryssland uppger att de kommer tillverka fyra miljoner granater under året, Ukraina skulle behöva minst hälften.

Vi ska emellertid minnas att det ryska övertaget funnits där från invasionens första dag. Ändå blev de utkastade från Kyiv och förlorade både Cherson och Kharkiv. Ukraina, utan en egen flotta, har till och med lyckats åsamka den ryska flottan stora nederlag.

Putins nyttiga idioter i Väst fortsätter att predika ”fred”, som om de brydde sig ett endaste dugg om det ukrainska folkets öde. En fred under nuvarande omständigheter skulle innebära död. Inte bara för Ukraina som land utan också för de ukrainare som hamnar under rysk överhöghet. Så mycket har vi ändå lärt oss av ryssarnas ockupationsstyre så långt. Det finns därför inget alternativ till att fortsätta slåss.

Realistiskt lär 2024 vara ett år som Ukraina får ägna åt envisa försvarsstrider och nålstick mot ryska mål. Kan de hålla dagens front någotsånär intakt och få fortsatt västligt stöd har de möjligheter att vända lyckan under 2025. Men det är många om och men. Saker kan hända som vi inte vet om i dag. Faktum är att ingen vet hur detta krig kommer sluta, inte heller alla som förklarat att Ryssland redan vunnit.

Butja.
Mariupol.
Ukrainska styrkor försvarar huvudstaden.
Bombad förskola i Kharkiv.