Barnfattigdomen i Sverige har varit en het fråga i flera år. Håkan Juholt säger sig vara stolt över att ha lyft frågan under sin rekordkorta tid som socialdemokratisk partiordförande. Rädda Barnen uppmärksammar frågan i en årlig rapport – med efterföljande debatt i alla stora medier.

Barnfattigdomen har blivit en het politisk potatis. Den kräver yttersta försiktighet eftersom ingen av förståeliga skäl vill bli utmålad som kallhamrad och hård. Den som ifrågasätter de siffror som barnorganisationerna presenterar betraktas gärna som kall och cynisk, vilket gör att få vågar träda fram.

Men det finns goda skäl att ifrågasätta siffrorna, vilket jag gjort i ett flertal bloggposter (se nedan). Nu gör även SVT:s Uppdrag Granskning just detta (reportaget sänds i kväll).

Rädda Barnen och politiker på vänsterkanten pratar om fattigdom när det egentligen handlar om inkomstklyftor. Det är inte samma sak. Detta förhållningssätt gör siffran en kvarts miljon fattiga barn i Sverige helt uppåt väggarna. Bris gör sig till direkt åtlöje när de på fullt allvar jämför fattigdom i Mocambique och Sverige.  

Självfallet finns det familjer med små ekonomiska marginaler. Självfallet kan inte alla åka till Thailand varje år eller köpa de finaste prylarna. Men att påstå att barn går hungriga i Sverige, att välfärdssystemet krackelerat och att de mest utsatta inte får hjälp är en direkt lögn.

För organisationer som Rädda Barnen, Bris och Majblomman finns självfallet en logik i att överdriva och blåsa upp siffrorna över antalet fattiga barn. De motiverar därmed sin egen existens och får stor medial uppmärksamhet. För vänsterdebattörer som Susanna Alakoski, som med utgångspunkt i sina egna erfarenheter har målat en bild av ett Fattigsverige i totalt förfall, är måltavlan snarare den borgerliga regeringen.

När den familj som inte har råd att åka på utlandssemester, eller köpa smarttelefoner av senaste modell till samtliga familjemedlemmar, betraktas som fattig har vi hamnat alldeles fel. Barnorganisationerna gör alla barn en otjänst genom att sätta en orimlig ribba för vad som ska räknas som minimistandard i Sverige. Som om det inte vore nog att barn redan jämför sig med kompisarna på skolgården.

Tidigare bloggat i ämnet:
Fattigdom eller konsten att prioritera?
Känslan av fattigdom
Den så kallade fattigdomen
En glass till