De romska tiggarlägren i Högdalen var blivit en internationell nyhet. Daily Mail konstaterar att det växande antalet läger i Sverige ”tros bero på” liberaliserade invandringslagar.

Lägren ska nu rivas. De är sanitära olägenheter, liknar rena soptippar, och har dessutom byggts utan tillstånd från markägaren. Stadsledningskontoret har därför ansökt hos Kronofogden om omedelbar avhysning, vilket är den enda tänkbara åtgärden. Men inkom kort kommer nya läger att uppstå.

Parallellt med rapporteringen om husvagnslägren finns den om EU-medborgares rätt till sjukvård. Så sent som i går intervjuades i lokalnyheterna ABC en rumänsk man vars fru fått missfall. Hon behövde läkarvård, men mannen kunde varken betala eller uppvisa några identitetshandlingar. Ändå blev kvinnan inlagd för vård över natten. ABC:s reporter konstaterar att ”frågan om vem som ska betala den nu ännu högre räkningen, förblir obesvarad”.

Reportern ifrågasatte varför kvinnan inte kan få gratis vård i Sverige. Socialminister Göran Hägglund förklarade pedagogiskt varför. Mellan EU:s medlemsländer finns en överenskommelse som innebär att den med sjukförsäkring i sitt hemland kan uppvisa dokument som styrker detta. Då skickas räkningen till hemlandet. Ansvaret vilar alltså på Rumänien, inte Sverige. Och framför allt på den enskilde som valt att komma till Sverige.

Diskussionen styr lätt fel här. Miljöpartiet och Centerpartiet vill ha en TÖG som även omfattar EU-migranter. Det behöver inte locka hit fler tiggare, tror de. Man måste fråga sig hur de kom fram till den spektakulära slutsatsen. Centerns Stina Bengtsson tycker att Sverige måste bli bättre på att ”ta hand om” de som kommer hit. Det är något oklart för mig varför Stockholms skattebetalare ska sörja för rumäners boende.

Precis som jag konstaterat tidigare är den fria rörligheten en lika odiskutabel rättighet som egenförsäljning är en odiskutabel skyldighet. Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Svenska medier älskar att diskutera rättigheter men glömmer bort individens eget ansvar. Man är varken dum eller hjälplös bara för att man är fattig.

Läs även:
Fnordspotting